CUM SA AI UN COPIL CREATIV

Cum sa ai un copil creativ

Aproape orice jucarie la aceasta varsta e un prilej de entuziasm. Prin urmare, stimuland copilul sa fie creativ, sarcina noastra pare a fi destul de usoara, caci fara investitii mari ii putem aduce multa bucurie.


Masinute, trenulete, camioane, avioane, papusi, ursuleti, iepurasi, orice se gaseste pe raftul cu jucarii este bine-venit pentru prescolar. El va gasi o intrebuintare pentru orice. Numai sa nu fie sub nivelul lui de varsta si nici prea complicat incat sa il faca sa se simta prost ca nu intelege cum se poate utiliza jucaria respectiva.

Poate ca cei mai avizi consumatori ai reclamelor la jucarii – copiii de trei-cinci ani – isi doresc si pun pe lista lui Mos Craciun tot felul de jucarii cu care reclamele le-au furat ochii si inimile. Sau poate colegii de la gradinita le-au crescut dorinta de a avea si ei jucariile la moda. Niciodata nu e in plus o masinuta, chiar daca acasa mai au inca o suta, sau o papusa, chiar daca acasa cad dulapurile de atatea papusi. Ei stiu exact ce le lipseste din colectie si la ce e buna inca o jucarie aproape identica cu cele din cosul cu jucarii. Asa ca nici parintii, nici bunicii, nici oaspetii care vin intr-o casa cu prescolari nu trebuie sa se streseze prea mult ca aduc „dubluri“.

Daca, insa, vrem sa fim mai originali, ne putem orienta spre acele jucarii pe care copilul le creeaza el insusi – cele tip lego sau cele pe care le poate confectiona creativ din piese. Sau, si mai bine, putem stimula creativitatea cu plastilina, lut, seturi de pictura, carioci lavabile ori creioane colorate care dau efect de pictura pastel.

Sincer, am fost si voi fi intotdeauna fan al teatrului de papusi. Si ca spectator, si ca actor, alaturi de copii. Exista de cumparat teatru de papusi cu cortina si scena (desi putem confectiona astfel de elemente foarte usor si acasa), precum si actorii de lemn, panza, plus, fetru – marionetele. Fie ca este vorba de cele cu sfori (mai greu de manuit de copiii de cinci ani, mai bune pentru cei de peste sase ani), fie ca ne referim la cele care se pun pe mana ori pe degete, papusile acestea sunt surse inepuizabile de distractie.

Din proprie experienta va spun ca nu mai puteam scapa de copiii cu care incepeam sa fac teatru de papusi, iar cu propriul meu fecior am amintiri extraordinare de ore intregi petrecute jucand scenete improvizate. Nu doar creativitatea si comunicarea erau stimulate, ci si (mult mai important) exprimarea gandurilor, emotiilor, problemelor personale ale copilului si ale adultului.

Papusa marioneta putea spune (in locul meu) copilului ei (tinut pe manuta de fiul meu) cat de mult il iubeste si ca atunci cand face prostii il cearta pentru ca ii vrea binele, il putea intreba ce crede el cand mamica lui e suparata, ce il supara sau il sperie pe el etc., lucruri pe care nu le-as fi putut „scoate“ de la copilul meu printr-o discutie directa cu el.

Recuzita si costumatii specifice…

In jocurile cu personaje, copilul poate da viata respectivelor personaje descarcand si eliberand in acest fel nelinisti, ingrijorari si tensiuni acumulate de-a lungul timpului sau reprimate.

Jocul de rol este preferatul copilului – jocul de-a mama si tata, de-a doctorul, de-a cumparaturile, de-a constructorii, de-a pompierii etc. Asa incat, recuzita prezenta din plin in magazine e de mare folos – jucarii mari inchipuind standuri de vanzare, carucioare cu tot ce e necesar unui doctor copil pentru a vindeca papusile, macarale de dimensiuni mari, camioane, masini de pompieri, de gunoi, de salvare, aeroporturi intregi cu tot ce e nevoie pentru a duce ursuletii pe taramuri exotice. Ca sa nu mai vorbim de costumatii specifice, peruci, masti si alte accesorii necesare unei bune intrari in rol.

Daca nu ne putem permite aceste jucarii mari, putem improviza si cu seturile mai mici disponibile in magazine, ajutand copilul sa faca din ce gaseste prin casa standurile de produse, masa de operatii, cabinetul medical, santierul de constructii etc.

Observandu-le felul in care se joaca, parintii pot intelege gandurile, sentimentele copiilor lor si ce ii intereseaza pe acestia.

Jucarii pe placul tuturor

Jucariile pentru copiii de trei-cinci ani sunt deja foarte bine diferentiate pe gen (fete – baieti), existand doar cateva jocuri sau jucarii unisex. De exemplu, unisex sunt unele jocuri de constructie, jocuri de grup, puzzle-uri simple (pana si acestea sunt cu imagini speciale pentru fete, respectiv baieti), jocuri cu sunete, covorasele puzzle cu litere sau cu animale, jocuri educationale (de invatat animalele, mijloacele de transport, elemente de matematica, de initiere in tainele alfabetului etc.), jucariile creative (de confectionat animale, seturile de modelaj, seturile magnetice cu imagini de padure, seturile cu elemente din fetru din care copilul isi poate face tablouri din jungla, gradini magice cu flori si fluturi, orase ori povesti cu castele, cavaleri si printese.

Mai sunt seturile cu animale si figurine umane din plastic – ferma, gradina zoologica, spitalul, tablele de desenat. Acestea sunt foarte importante deoarece stimuleaza capacitatea copilului de a reproduce si recrea realitatea inconjuratoare si ii dezvolta creativitatea, imaginatia, simtul estetic.

Sursa: baby.unica.ro

Text: Cristiana Haica

Foto: HEPTA


Program Gradinita Sweet Babies de Luni pana Vineri, de la ora 08:00 – 18:00.
Date de contact:
Telefon Mobil: 07858.100.11
Telefon / Fax: 031.435.78.76
Website URL: http://sweetbabies.ro/
Email: SWEET BABIES


Adresa Sweet Babies: Strada Teleajen, Nr. 26 B, Sector 2, Bucuresti.


Gradinita | Gradinta Sector 2 | Gradinita Sector 3 | Gradinita Bucuresti