AGRESIVITATEA COPILULUI, O ETAPA NORMALA IN DEZVOLTARE

AGRESIVITATEA COPILULUI, O ETAPA NORMALA IN DEZVOLTARE

Ar putea fi pentru tine, dar si pentru spectatori, socant ca fiul sau fiica ta sa aiba reactii agresive. Insa comportamentul agresiv este o etapa normala in dezvoltarea copilului.

De ce se intampla?

Copilul tau inca nu dobandeste in intregime competentele lingvistice si impins de dorinta apriga de a deveni independent, precum si de a detine controlul controlul reactioneaza impulsiv pentru a obtine ceea ce isi doreste. De cele mai multe ori folosesc forta fizica insotita de tipete suieratoare. O tendinta mica de a lovi si a musca este complet normal pentru un copil mic. Asta nu inseamna ca ar trebui ignorat, nicidecum. Metoda “lasa copilul ca e mic si nu stie ” este ineficienta; tu stii ca un comportament agresiv este inacceptabil asa ca arata-i si copilului ca sunt multe alte feluri de a-si exprima sentimentele.

Ce este de facut?

Arata-i consecintele folosind logica. In cazul in care copilul se afla intr-o gropa de nisip cu alti copii de varsta sa si incepe sa dea cu jucarii in copii sau le ia jucariile acestora,scoateti-l imediat afara. Aseazeaza-te cu el langa copiii care se joaca si explica-i faptul ca el poate merge inapoi cand se va simti gata sa adere la distractie fara a aduce prejudicii altor copii. Evitati incercarea de a negocia cu copilul, cum ar fi intrebarea “Tie ti-ar placea daca alt copil ti-ar face la fel?”. Copii mici nu poseda maturitatea cognitiva: de a fi in masura sa-si imagineze ei insisi cum ar fi in locul unui alt copil. De asemenea copiii mici isi schimba comportamentul bazat numai pe rationament verbal. Insa ei pot intelege consecintele.

Fii calma si diplomata. Tipand la el, lovindu-l si incercand sa ii arati copilului cat e de rau nu vei reusi sa-l faci sa-si limiteze comportamentul, din din contra il vei incuraja dandu-i exemple de lucruri noi si grave de incercat. De fapt, copilul este cu ochii pe tine, ia ca model temperamentul tau. Calmul si diplomatia pot fi primul pas in procesul sau de invatare pentru a se autocontrola.

Stabileste-i limite clare. Incerca sa reactionezi imediat, ori de cate ori copilul tau este agresiv. Nu astepta pana cand el a savarsit fapta in repetate randuri folosind sintagma “Asta-i destul!” El ar trebui sa stie instantaneu atunci cand a facut ceva gresit. Indeparteaza-l imediat din situatia problema punandu-l intr-o parte a camerei explicandu-i ca este in pauza (doar un minut sau doua sunt de ajuns). Aceasta este cea mai buna modalitate de a il face sa se simta singur si dupa un timp el va face legatura intre comportamentul sau si faptul ca va ramane singur si nimeni nu va mai dori sa ii fie prieten.

Invata-l ca exista alternative. Astepta pana cand copilul s-a linistit apoi usor si cu mult calm incearca sa revizuiti impreuna ce s-a intamplat. Intreaba-l daca iti poate explica ceea ce a declansat prin explozia lui. Atrage-i atentia (pe scurt) ca este perfect natural de a avea sentimente de furie, dar nu este in regula sa le arate prin lovirea sau muscarea altor persoane. Incurajeaza-l sa gaseasca o cale mai draguta de a raspunde – de exemplu sa solicite ajutorul unui adult sau sa comunice verbal supararea, nu prin violenta.

Asigura-te ca micutul  intelege ca este obligatoriu sa spuna “Imi pare rau “ dupa ce a lovit sau muscat pe cineva. Scuzele poate fi nesincere la inceput, dar in cele din urma el va dobandi obiceiul de a-si cere scuze cuiva atunci cand a gresit.

Rasplateste-l pentru buna purtare. Mai degraba decat acordand o atentie marita copilului numai atunci cand el a gresit, incerca sa-l incurajezi sa fie bun – de exemplu, atunci cand el intreprinde actiuni de comportament corect lauda-l pentru cat este de matur ( copiii isi doresc sa fie tratati ca adultii) si cat este de cuminte.

Limiteaza-i timpul de vizionare la tv . Desenele animate si alte spectacole concepute pentru copii mici pot fi pline de strigate de bucurie, amenintari, chiar scene de agresiune. Monitorizeaza programele pe care el le vizioneaza si stabileste un orar strict mai ales daca el pare predispus la un comportament agresiv. Cand el vizioneaza la televizor o scena unde apar forme de violenta discuta cu el despre situatiile care apar: ex. “Aceasta nu a fost o modalitate foarte buna pentru personaj de a obtine ceea ce isi dorea!”

Antreneaza-l in activitati sportive. Copilul poate fi un mic terorist acasa datorita energiei sale, asa ca il poti ajuta sa-si formeze un comportament organizat si sa isi consume energia intr-un mod constructiv oferindu-i posibilitatea de a practica unele activitati sportive: dans, balet, inot, patinaj etc.

Nu iti fie teama sa cauti ajutor la un psiholog. Uneori agresiunea unui copil necesita o interventie mai ampla decat un parinte ii poate oferi. In cazul in care copilul pare sa se comporte agresiv de cele mai multe ori sau in cazul in care el pare sa loveasca alti copii si eforturile tale de a stopa comportamentul sau par a avea un efect redus, discuta cu medicul copilului, care poate, la randul lui sa iti recomande un consilier sau un psiholog. Impreuna cu acesta puteti determina sursa de comportament agresiv. Tine minte ca micutul tau este inca foarte mic. Daca lucrezi cu el cu rabdare si creativ, sunt sanse ca pornirile sale agresive sa fie de domeniul trecutului.

Sursa: baby.unica.ro

Articol: de Alexandra Negreanu

Foto: Shutterstock


Program After-School Sweet Babies de Luni pana Vineri, de la ora 12:00 – 18:00.
Date de contact:
Telefon Mobil: 07858.100.11
Telefon / Fax: 031.435.78.76
Website URL: http://sweetbabies.ro/
Email: SWEET BABIES


Adresa After-School Sweet Babies: Strada Teleajen, Nr. 26 B, Sector 2, Bucuresti.


AFTER SCHOOL | AFTER SCHOOL SECTOR 2 | AFTER SCHOOL SECTOR 3 | AFTER SCHOOL BUCURESTI