CUM SA-L DISCIPLINEZI CU BLANDETE SI FERMITATE

Cum sa-l disciplinezi

Este greu sa iti disciplinezi copilul fiind ferm si bland in acelasi timp, fara sa iti pierzi calmul si fara sa simti ca ai pierdut lupta. Oare de ce multi parinti au senzatia ca ei sunt disciplinati de copiii lor?

disciplina, educatie, comportament

„Era seara, abia venisem de la cabinet, lih­nita de foa­me, si fiul meu se juca cu mingea in camera“, poves­tea colega mea intr-o zi.

„Asa ca, ju­ma­tate bagata in frigider fiind, am strigat la dumnealui sa lase mingea, ca mingea e pentru afara … Crezi ca a lasat-o? Nu! A protestat: “Dar, mami, afara plouaaa”. Discutia a continuat clasic: “Am zis sa lasi mingea!” – “Dar o sa am grija!”.

Si nu am mai avut putere sa continui, asa ca mi-am pus masa cu bocaniturile mingii in pereti si in capul meu, rugandu-ma la Dumnezeu sa nu sparga nimic in camera.“

Credeti ca a procedat bine? Copilul ei a invatat ceva din asta in afara de faptul ca poate face ce vrea daca este suficient de insistent? (Si nici macar nu a trebuit sa se straduiasca prea mult.)

Cu totii remar­cam ca biata mama, obosita, s-a lasat imbrobo­dita de copilul sau (ca noi toate, de altfel), incercand sa evite conflictul pe termen scurt, rabdand manifestarile copi­lului, dar prin acumularea furiei, pregatind alte scandaluri.

Rezultatul, din punctul de vedere al copilului, este ca o va asculta din ce in ce mai putin, iar comportamentul lui are sanse mari de a se inrautati. Cum reusesc parintii sa isi autosaboteze activitatea de disciplinare a copilului?

Iata cum:

  • Nu faci amenintari (cu pedeapsa) absurde sau pe care nu le aplica niciodata – ceea ce duce la pierderea credibilitatii („sa stii ca te pedep­sesc, te arunc pe geam, te omor cu bataia, iti rup urechi­le, te dau afara“ etc.).

O pedeapsa nu trebuie sa ra­neasca copilul sau sa il spe­rie, ci trebuie sa il invete ceva din situatia neconvenabila, astfel incat sa stie care pot fi consecintele faptelor sale asupra lui sau asupra altora si sa reuseasca sa isi asume responsabilitatea pentru aces­te fapte.

Pentru aceasta ar trebui, logic, sa stie clar care sunt regu­lile (de exemplu – spalatul pe dinti, pe maini, ora de masa sau de televizor etc.) si sa ne asigu­ram ca le respecta de fiecare data, nu o zi da si alta ba, iar daca uneori se fac exceptii, sa stie clar de ce este o exceptie, prin ce difera aceasta situatie de alta.

In procesul de invatare, consolidare a regulii, sa va asteptati si la clasicele: „te urasc, esti rea, nu vreau“, insa daca cedezi la aceste proteste, nu esti un parinte mai bun, ci unul inconsecvent. Daca cel mic invata sa accepte regulile casei, este mult mai probabil sa ia tot ceea ce ii spui cu seriozitate;

  • roaga copilul, nu ii cere ferm sa faca lucruri – nu e rau sa tratezi copilul cu res­pect, rugandu-l sa faca lu­cruri, insa unii parinti generalizeaza acest comportament la orice situatie, inclusiv la cele in care copilul trebuie sa faca lucruri care nu ii fac placere deosebita (sa se opreasca din jocul de ore intregi pe calculator, sa isi faca ordine in jucarii, sa se imbrace ca sa puteti pleca odata la gra­di­nita etc.).

Miorlaindu-te pe langa el („te roaga mama, imbraca-te/ strange jucariile“ etc.) nu faci decat sa ii arati copilului ca el are controlul.

Asta nu inseamna ca trebuie sa urlam la el sa faca lucruri sau sa ii ordonam ca la armata. Mai degraba ar fi de ajutor un ton calm, ferm, cu care sa iti afirmi limpede asteptarile fata de copil: „In cinci minute mancam, deci te mai joci pe calculator cinci minute si apoi te opresti“.

Dupa cinci minute vii la el, sa il chemi la masa. Daca refuza, ii spui calm care sunt consecintele – fie nu mai mananca la acea masa (si sub nicio forma nu sta la calculator in continuare), fie nu mai pune mana pe calculator o zi intreaga.

Esti vulnerabil la neascultare din partea copilului daca:

  • nu suporti sa-ti vezi copilul plangand – mai ales in pu­blic. Asa ca, ii gasesti me­reu scuze in fata celorlalti pentru bazaiala supara­toa­re, si ii faci poftele. Me­sajul perceput de copil: poti primi tot ce vrei daca faci o criza de nervi, mai ales cand sunt si altii de fata;
  • In loc sa ramai calm, te stresezi in legatura cu ce gandesc ceilalti. In aceste momente, vorbeste-i cat mai putin copilului. De ce? Pentru ca oricum micutul este prea agitat si ne­dis­pus sa isi invete o lec­tie fix cand si-a propus sa se mataie, asa ca dis­cutiile cu el nu ajuta prea mult acum.Spune-i calm, „Am zis nu, si acum e timpul sa plecam“ si pa­ra­­seste scena. Nu are rost sa-l certi a­cum – as­teap­ta sa ii trea­ca criza, dupa care il im­bratisezi si il fe­liciti ca e calm;
  • Iti iti recompensezi copilul haotic – cu o jucarie, bombonica etc. fara motiv sau pentru lucruri marun­te – sa stea cuminte in masi­na, cu centura pusa, de exemplu. In acest mod, va invata ca singurul motiv pentru care trebuie sa stea cuminte in masina este ca primeste ceva, nu ca acel lucru trebuie facut pentru siguranta lui.Consecinta va fi: „Daca nimeni nu-mi da nimic ca sa respect aceasta regula de siguranta, de ce sa ma mai deranjez sa o fac?“;
  • Il recompensezi un comportament care nu este negociabil – orice abatere de la ce­ea ce tine de siguranta si sanatatea copilului (or­dine, igiena) nu se recompen­sea­za! Daca vede ca esti de neclintit, va integra acest lucru in obiceiurile lui.

Sursa: baby.unica.ro

Text: Cristiana Haica

Foto: Dreamstime.


Program Gradinita Sweet Babies de Luni pana Vineri, de la ora 08:00 – 18:00.
Date de contact:
Telefon Mobil: 07858.100.11
Telefon / Fax: 031.435.78.76
Website URL: http://sweetbabies.ro/
Email: SWEET BABIES


Adresa Sweet Babies: Strada Teleajen, Nr. 26 B, Sector 2, Bucuresti.


Gradinita | Gradinta Sector 2 | Gradinita Sector 3 | Gradinita Bucuresti