De ce nu-i place la scoala?
Este prea agitat
Bogdan (sapte ani) nu are stare in timpul orelor. Se tot foieste in banca, isi darama penarul, vorbeste cu colegii. Desi e inteligent, nu intotdeauna e in stare sa dea raspunsuri corecte, pentru ca nu este atent.
Trebuie sa i se repete un ordin de cateva ori ca sa-l urmeze, trece de la un lucru la altul, fara sa fie in stare sa se concentreze. In pauze, se numara printre cei mai neastamparati copii.
Copilul este doar turbulent sau foarte activ? Hiperactivitatea sau lipsa de atentie este o tulburare de comportament care nu e provocata numai de carente de educatie. Totusi, un cadru familial cald si echilibrat, o supraveghere atenta, zilnica diminueaza manifestarile acestei tulburari.
Copilul foarte activ este incontrolabil in ceea ce priveste atentia, impulsivitatea, agitatia, iar dificultatile sale de a comunica sporesc atunci cand se afla in grup. Hiperactivitatea poate fi tratata.
Sugestii:
– Ajuta-l la lectii daca nu se poate „aduna“ sa le faca singur. Daca vii prea tarziu si esti obosita, apeleaza la una dintre bunici sau la o formula de „after school“ (masa si supraveghere lectii dupa scoala). In orice caz, o relatie apropiata, in care beneficiaza de intreaga atentie a adultului, ii este benefica.
– Stabileste-i prioritatile si ajuta-l sa inteleaga ca intai trebuie sa faca lectiile si abia apoi orice altceva!
– Vorbeste cu invatatoarea si spune-i ca fiul sau fiica ta sufera de lipsa de atentie. Sugereaza-i cateva metode de a-l mai tempera: sa-l aseze in prima banca, sa-l puna sa stearga tabla, sa stranga ori sa imparta caietele etc.
– Daca nu se poate concentra, lasa-l sa ia pauze dupa ce termina o problema. Indeparteaza tentatiile de genul calculator, televizor, nintendo etc. si mentine contactul vizual, pentru a-i capta atentia. Reciteste-i enunturile si reformuleaza-le pe intelesul lui. Felicita-l pentru orice reusita.
– Nu-l certa – nu vei face decat sa-i intaresti imaginea negativa despre sine.
– Incurajeaza-l sa lucreze pe calculator, care ii capteaza atentia in joaca.
– Repeta-i cateva sfaturi simple inainte sa plece la scoala. E inutil sa-i faci morala; pana la 11-12 ani, trebuie sa-i repeti de o mie de ori ce are de facut!
Ii e teama de esec
Corina (12 ani) se pierde cu firea ori de cate ori e scoasa la tabla. Intra in panica si nu-si mai aminteste nimic, iar inainte de teze nu doarme, nu poate manca dimineata si are dureri de burta. Parintii sunt cei care le inoculeaza elevilor din clasele primare spaima ca nu vor lua note suficient de mari.
„Anxietatea de performanta“ e mai raspandita la fetite. Ca si timiditatea, este cauzata de lipsa de incredere in sine. Persoana anxioasa nu se considera in stare sa faca fata unei incercari. De cele mai multe ori parintii sunt de vina, spunand: „Daca nu iei nota 10, ma faci de rusine“ sau „Daca iei nota mica, nu mai mergem in vacanta la munte“ etc.).
Nu copiii cu rezultate slabe la invatatura au emotii! De cele mai multe ori, spaimele legate de performantele scolare sunt cu totul neintemeiate. De aceea, copilul trebuie ajutat sa se relaxeze. Ideal ar fi sa faca mult sport.
– Demonteaza-i scenariul care o face sa-si piarda increderea in sine. „Daca iau o nota slaba la teza, o sa se creada ca sunt o proasta.“ De ce gandirea asta? A cazut de atatea ori cu rolele si nimanui nu i-a trecut prin cap ca n-ar sti sa mearga bine cu ele.
– Incearca sa nu adaugi alt stres angoaselor ei, nu-i vorbi despre o spaima legata de viitor, o obsesie privind competitia, fiindca anxietatea provine deseori din stres. n Ajut-o sa gandeasca pozitiv. A invatat bine? Atunci n-are de ce sa-si faca griji, doar a luat de atatea ori note bune.
– Pregateste-o pentru situatia care o nelinisteste si ascult-o daca si-a invatat bine lectia. Comentariile doamnei sau ale colegilor o incurca? Atunci, vorbeste in timp ce-si prezinta lectia, ca s-o incurci. In felul asta va invata sa-si stapaneasca emotiile. Daca se teme de teza, da-i tu o lucrare scrisa!
– Pentru a-si face lectiile linistita, inverseaza rolurile: ea iti dicteaza, tu scrii (cu greseli), iar ea te corecteaza. Astfel va tine mai bine minte greselile. Procedeaza la fel pentru calcul – de exemplu, jucati Monopoly si pune-o pe ea sa tina banca.
Se plictiseste
Cosmin (zece ani) nu poate sa se trezeasca dimineata. Nu se indeamna sa mearga la scoala, pentru ca nu-i place nici o materie, isi critica invatatoarea, niciodata nu e atent si nici nu are chef sa-si faca lectiile.
Plictiseala la scoala e un fenomen recent, care atinge momente de varf in clasele a VIII-a si a X-a. Cauzele pot fi multiple, personale sau mai generale. Nu lasa ca situatia sa se agraveze, ci actioneaza de la primele semne. Afla daca a fost descurajat de vreun esec.
A fost ridiculizat de vreun profesor? Are vreun blocaj la o materie anume? Copiii sunt inconjurati de prea multe tentatii, li se satisfac prea repede cele mai mici dorinte, ceea ce le anuleaza disponibilitatea pentru efort si initiativa.
Incurajeaza-i sa duca un lucru la bun sfarsit si sa pretuiasca ceea ce au. Explica-i sensul pe care-l dai tu invataturii, ce ai reusit sa realizezi in viata gratie ei si cat de important este sa continui sa inveti toata viata. Spune-i ca acumularea de cunostinte ii aduce numai avantaje.
Straduieste-te sa-i oferi o atmosfera familiala stimulatoare. Opiniile parintilor despre esecul si reusita scolara, atitudinea lor optimista sau pesimista fata de viata, in general, conteaza in ochii lui mult mai mult decat iti imaginezi. Un copil care nu are chef de scoala nu va fi nici acasa un ingeras. De obicei, camera lui este dezordonata, cu patul nefacut.
Asa cum isi neglijeza camera, isi va neglija si igiena corporala. Dezinteresul fata de scoala merge mana in mana cu cel fata de carte, de lectura in general. Ar fi bine daca te-ar vedea pe tine citind cat mai mult. Puterea exemplului este mult mai mare decat cea a indemnurilor. Ideal ar fi ca in fiecare saptamana sa citesti cate un volum.
Sugestii:
– Vorbeste cu invatatoarea imediat ce apar primele semne de acest fel si nu accepta comentarii vagi, de genul „lipsa de motivare“ sau „nu munceste destul“. Intreab-o foarte concret ce asteapta de la el, care ii sunt lacunele, stabiliti impreuna ce obiective trebuie sa atinga. Transmite-i copilului aceste sarcini, iar el, impresionat de faptul ca tu si invatatoarea aveti aceleasi pareri, se va simti obligat sa se conformeze.
– … si la: „Cum sa invat?“. Descopera-i calitatile: e inventiv, logic, pasionat de lectura? Are o memorie vizuala sau auditiva?
– Ofera-i conditii de lucru. Planificati impreuna ce are de facut, iar daca il ajuti mai concret decat atat, cititi enuntul impreuna, apoi lasa-l sa calculeze pe o ciorna si corecteaza-l daca e cazul, fara sa-i faci tu lectiile.
Este timida
Adriana (opt ani) nu are o prietena adevarata. In pauze, ramane izolata, nu cauta compania celorlalti, nu se joaca decat daca e poftita, vorbeste putin, roseste din nimic. Rareori este invitata la petreceri sau la aniversari ale copiilor. Un copil timid este apreciat de catre invatatoare, care il considera cuminte.
Un copil timid stabileste mai greu relatii cu alti copii. Se va apropia doar de colegul de banca, cu care se cunoaste mai bine. Un copil care este doar rezervat nu are probleme, pe cand unul timid sufera si se plange de faptul ca e mereu singur.
Abilitatile sociale, capacitatea de a comunica cu ceilalti si de a se integra intr-un grup se doban-desc in timp. Ele sunt influentate de temperamentul copilului, de mediul in care creste, de istoria familiei sale, de un eveniment deosebit din viata lui.
Lipsa de siguranta de sine trebuie remediata, pentru ca relatiile sociale sunt la fel de importante pentru un copil ca si pentru un adult. Inainte de pubertate, mai ales baietii sunt afectati de timiditate, fetele fiind mai „dezghetate“.
Nu trata cu indiferenta timiditatea copilului, considerand ca va trece de la sine. In SUA, de exemplu, chiar si la scolile de stat, la nivelul claselor I, exista clase speciale pentru copiii timizi, unde invatatoarele imbina metodele de predare cu joaca.
In lipsa acestor clase speciale, ai putea sa inviti cate un copil la voi. Nu invita decat cate un singur copil, ca sa eviti competitia si riscul ca ea sa ramana de-o parte. Relatia de prietenie se exercita mai usor in doi. Deseori, timid este copilul unic sau fratele/sora mai mare, care se considera mai putin reusit decat fratii/surorile sale. In acest caz, trebuie sa i se spuna ca nu este cu nimic mai prejos.
Sugestii:
– Demonteaza scenariile catastrofale pe care si le imagineaza, pentru ca ele o impiedica sa fie mai indrazneata.
– Daca iti spune ca prefera sa nu raspunda la intrebarile invatatoarei de teama sa nu spuna vreo prostie, iar copiii, drept consecinta, nu se mai joaca cu ea in pauza, intreab-o: „Dar tu nu te joci cu prietenele tale daca ele dau un raspuns gresit?“.
– Jucati jocuri in care sa-si exerseze capacitatea de a purta o conversatie, de a raspunde unei critici, de a nu se feri de privirile celorlalti – de exemplu, jocul „Ochi in ohi“, in care cei doi jucatori se fixeaza cu privirea, fiecare incercand sa-i deturneze privirea celuilalt facandu-l sa rada.
– Arata-i ca nu e singura persoana timida. Vorbiti despre cunostintele comune si explica-i ca exista multi timizi ascunsi in jur (de pilda, cel care este de acord intotdeauna cu spusele celorlalti, cel care inventeaza mereu povesti care i s-ar fi intamplat sau cel care se comporta numai agresiv pentru a atrage atentia celorlalti).
Sursa: baby.unica.ro
Text: Cristiana Haica
Text: Irina Dimiu Consultant: psiholog Carmen Demi, Foto: Arhiva Edipresse.
Program After-School Sweet Babies de Luni pana Vineri, de la ora 12:00 – 18:00.
Date de contact:
Telefon Mobil: 07858.100.11
Telefon / Fax: 031.435.78.76
Website URL: http://sweetbabies.ro/
Email: SWEET BABIES
Adresa After-School Sweet Babies: Strada Teleajen, Nr. 26 B, Sector 2, Bucuresti.